07.12.2015 15:00:32

KURTULUŞUN 94. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kilis Kurtuluşunun 94. Yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladı.  Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program şölen havasında geçti. Kuvayi Milliye Birlikleri ve Çeteler büyük ilgi çekti. Sabah 9.30’da Şehitlikte dua edilmesi ve şehitliğe karanfil konması ile başlayan program, Belediye Başkanı Hasan Kara ve Kilis Valisi Süleyman Tapsız ile protokol üyelerinin Adnan Menderes’te Kuvayi Milliye’yi karşılaması ile devam etti.

Kutlama programı Mehter eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar yürünerek vatandaşlara karanfilleri dağıtılması ile devam etti. Cumhuriyet Meydanı’nda Çelenk koyma merasimi yapıldı. Kilis’in Kurtuluşuna yönelik mesajlar paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu. Mesajlar sonrası Kilis Belediye Başkanı Av. Hasan Kara günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaparak önemli mesajlar verdi. Başkan Kara yaptığı konuşmada öncelikle Kilis’in kurtuluşunun 94. Yıldönümünü kutladı:  “Aziz Şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, kahraman gazilerimize hürmet ve şükranlarımı sunuyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Kurtuluş gününüz kutlu olsun” diyen Başkan Kara konuşmasına şöyle devam etti: “Kilis I.Dünya Savaşı sonunda İngiliz Birliklerinin 6 Aralık 1918 yılında Kilis'e girmesiyle işgal edilmiştir. İngilizler yerlerini 22 Ekim 1919 tarihinde Fransızlara bırakmışlardır. Tam 24 ay bu şehrin sokaklarında bir ulusun son evlatları direnmiş, 24 ay boyunca açlık, yokluk ve başlarına yağan binlerce mermi, bu kahraman insanların direnişini kıramamıştır. Bu topraklara düşen şehitlerin kanı sadece bu şehirde değil, bütün ülkede özgürlük ateşini yakmıştır. Allah'a çok şükür ki, bu şehrin bu vatanın evlatları direndi ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye'dir”  diyen Başkan Kara gösterilen bu kahramanlıklardan dolayı ünvan ve madalya istediklerini ve bunu hak ettiklerini ifade etti. Başkan Kara,  “Biz de Antep, Maraş ve Urfa gibi unvan istiyoruz. Bize ‘Yiğit mi, Cefakar mı, Serhat Şehir Mi’ artık ne denecekse denmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Unvanlarını Kilis’in girişine, Hükümet Konağına ve Belediye Binasına asmak istediklerini söyleyen Başkan Kara tam bir ensar ve muhacir tavrı sergileyen Kilis’in Nobel Barış Ödülünü fazlasıyla hak ettiğini söyledi. Suriye iç savaşının ardından Kilis'in nüfusundan fazla Suriyeliyi barındırdığını ve bunun için Nobel Barış Ödülü'nün kente verilmesi gerektiğini de vurgulayan Kara şöyle dedi: “Bizim nüfusumuz 90 bin ama kentimizde 120 bin Suriyeli barınıyor. Buradan sesleniyorum; siz Nobel Barış ödülünü; Ahmet'e de, Mehmet'e de, Hans'a da verebilirsiniz. Şahsa verebilirsiniz onların büyük katkısı olabilir. Ama Kilis, ne dün, ne bugün, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir örnek sergiliyor. Kendi nüfusundan fazla göçmene ev sahipliği yapıyor. Kilis, Nobel ödülünü her zerresine kadar hak ediyor. Biz bunu dünyadan istiyoruz. Her gün televizyonlarda Kilis'te, sınırda, DEAŞ militanları yakalandı deniliyor ama bilin ki Kilis; Paris'ten, Roma'dan daha güvenlidir. Bunun için Nobel Barış ödülü Kilis'e verilmelidir. Tüm bu duygu ve düşüncelerle Kilisimizin 94. Kurtuluş yıl dönümünü kutluyor Aziz Şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, kahraman gazilerimize hürmet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kilis’in Kurtuluşuna yönelik olarak yapılan spor karşılaşmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören Mehteran gösterisi ve hatıra fotoğtafı çekimleri ile son buldu.

Kutlama programına Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan Şahin, Ak Parti Kilis Milletvekilleri Reşit Polat, M. Hilmi Dülger, Belediye Başkan Yardımcılar, Meclis Üyeleri ile protokol üyeleri daire amir ve müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.