14 – Hz Talha ve Hz Zübeyr Türbesi

Hz Talha ve Hz Zübeyr
Türbesi

Türbe Abdioymağı Caddesi Ağalar Ağası Sokağı’nda bulunmaktadır.
İslamiyet’i ilk kabul edenler arasında bulunan ve daha dünyada iken Cennetle müjdelenen 10 sahabe arasında yer almaktadırlar. Hz. Talha ve Hz. Zübeyr bin Avvâm, Hz. Ebubekir’in damadıdır.

 

ZÜBEYR BİN AVVAM (R.A.) KİMDİR?
Kendisi Kureyş’lidir. Künyesi Ebu Abdullah’dır. Ashab’ın büyüklerinden ve en kahramanlarındandır. Hz. Hatice’nin Biraderzadesi Hz. Peygamber’in halası Abdulmuttalip kızı Saffiye’nin oğludur.15 yaşında iken İslamiyeti kabul etmiştir.İlk İslamla şereflenenlerin 4. veya 5.si olmuştur.İslam’da din ve Peygamber uğrunda ilk kılıç çeken Hz. Zübeyr’dir. Bir gün Mekke’de Kureyş müşriklerinin Hz. Peygamberi yakaladıklarını İşitmişti.Kılıcını çekerek kurtarmaya koşarken Hz. Peygamber’e rastlamış, onun iyi duasını al- mıştı evvela Habeşistan’a sonra Peygamberimizin mahiyetinde Medine’ye göç etmiştir. Bedr, Uhud, Hendek, Hudeybiye, Hayber, Mekke ve Huneyn savaşlarına katılmıştır. Bu savaşlarda bir çok yerinden yaralanmış. Mısır fethinde de bulunmuştur

HZ. TALHA BİN UBEYDULLAH (R.A) KİMDİR?
Hz. Talha cennetle müjdelenenlerdendir. Hz. Ömer’in vefatından evvel yerine seçilecek zatı tespit etmek üzere tayin ettiği 6 kişilik danışma kurulunda Hz. Zübeyr’le beraber Hz. Talha da dahildi. İbn-i Asakir, Hz. Zübeyr’in Arabın büyük dahilerinden ve bilginlerinden olduğunu söyler. Bedir Savaşı’nda Hz. Peygamber tarafından Şam’a casus olarak gönderilmiştir.Ancak bu savaşta bulunamayıp diğer bütün savaşlarda hazır bulunmuştur. Uhud Muharebesi’nde Hz. Muhammed’i sırtına alarak kayaya çıkarmış ve kurtarmıştır. Hz. Peygamber, Talha ile Zübeyr’e ahirette benim komşularım buyurmuştur. Bir diğer edindiğimiz bilgiye göre Meşetlik yani şimdiki Odunpazarı civa- rında İslam Ordusu ile Haçlı Ordusu arasında büyük bir savaş olmuş Hz. Talha ile Hz.Zübeyr bu savaşta yaralanarak kanları şimdiki bulunan yere damlamış onlara hitaben bir makam yapıldığı halk arasında edindiğimiz bilgiler arasındadır.