31 – Ulu Cami

Ulu Cami

Kilis’in en eski yerleşim yerlerin- den biri olan Nurettin Mahallesi’n- de bulunmaktadır. Camide farklı 11 adet kitabe yer almaktadır.
Caminin ilk yapım tarihi bilin- memektedir. En eski tamir kitabe- sinden 1388 yılında Abdullah oğlu Hacı Halil tarafından tamir edildiği anlaşılmaktadır. Buradan hareketle Ulu Cami’nin, Memlükler dönemi- ne ait olduğu söylenebilir.
O Camii Kebir olarak da anılan Ulu Camii, medrese olarak da kullanıl- mıştır.
Çokgen olan minare gövdesi sekizgen bir pabuç üzerinde yük- selmektedir. Minarenin peteği ile külahı, bileziksiz gövdesi gibi ya- lındır. Âlemi bulunmayan minare, tek şerefelidir. Şerefe altı bindirme- liklerindeki mukarnaslarla peteğin üst kısmına ajur tekniğiyle yapılmış yıldız motifleri, yapının dikkat çe- ken süslemeleri arasındadır.
Camideki göze çarpan süsleme- ler harime açılan portalda, porta- lin iki tarafındaki mihrabiyelerin üzerinde ve mihrapta toplanmıştır. Yuvarlak kemerli portalın kemer karnı ve kemerin bindiği gömme ayaklarda sekizgen; alt kemerde kare, dikdörtgen; baş kemerde de dikdörtgen gibi geometrik şekillere melerle çevrilmiştir.

Yaptıranı ve yapanı bilinmeyen bu camide renkli, düzgün kesme taş kullanılmış olup; 1924 yılında- ki onarımını Halep’in ünlü mimarı Hacı Ahmet Azizi gerçekleştirmiştir